05
Apr
08

Cerita Antara minah ngan Ecah

Mat…oiii Mat…haii kau nie..kalau tak dikejutkan…takdernyer nak bangun…matahari dah meninggi Mat oii…!!”
“hishh…makk nie…orang ngantuk laa…kejap lagi orang bangun la…”

aku terus menarik selimutku hingga menutupi kepala…mmhh…dah macam orang mati lak gayanya…uishh seram lak aku rasa…

“Mat!! Bangun la cepat!! Aminah tu dah nunggu kat umahnya…smalam kau bagitau mak..kau nak bawak anak arwah Bedah tu pegi jalan-jalan…kau kata dah janji nak bawak dia gi makan-makan…kau jangan nak mungkir janji pulak!!”
‘Allamakk lupa laaa!! Abiss la aku..mesti Minah merajuk nie..Aihh..mak aku nie…boleh pulak aku nak bawak anak dara jejalan…smalam aku nak gi ngorat Ecah tak leh…ehehe takperla…green light nie…tunggu aper lagik??..ntah-ntah..mak nie penah janji ngan arwah Mak Bedah kot..nak jodohkan aku ngan Minah?? Hishh ngarutla…” aku menggaru-garu kepala yang tak gatal..aku memang dah lama kawan ngan Minah.. kawan baik gitu!seingat aku..sejak aku kecik lagik!! Aku tua 2 tahun dari Minah..

“mm…yerlah…yerlah orang bangun dah nie…mak tak marah ker orang bawak Minah tu gi jejalan?” aku ingatkan mak tak bagi aku bawak Minah jejalan..
“haii..takdernya mak nak marah…macam la kau tak penah jejalan ngan die..tapi..dah bawak anak dara tu..pandai-pandai la kau jaga die…jangan nak buat yang bukan-bukan pulak!!”
“yerla makk..takkan la orang nak buat yang bukan-bukan lak…setakat peluk cium die tu..takkan takleh kot mak??ehehe..”
“ahh..kau jangan nak mengarut Mat!!”
“ala mak nie..orang gurau pun tak leh…serious sangat!” aku membebel sendiri..
“Ha..Mat! Nanti jangan lupa bawak makanan spesel nie kat Minah pulak…penat-penat mak sediakan..” seperti biasa mak menyediakan makanan kegemaran Minah…smalam ayah bawak balik dari kebun…
“ala mak nie..sayang sangat kat Minah tue…sumanya spesel…kat orang takder ker?”
“Hishh…kau nie Mat!!”

* * * * * * * * * * * *

“Minahh…ooo…Minahh!!” aku terus menjerit memanggil Minah setelah sampai di depan umahnya…Ish die nie..mana pulak peginya? Takkan merajuk kot?? alahai…letihlaa aku nak memujuk kang nie! Die nie..kalau dah ngajuk..senyap sunyi la nanti…susah nak buka mulut..kang..kalau aku tanya pun..dia wat bodoh jer..

“Minahh…” dengan selamber aku buka pintu umahnya…alah cam tak biasa lak…satu kampung dah tahu aku kawan baik Minah…
“La…sini rupanya kau Minah!!sampai ati kau tak nyahut pun aku panggil!!..kau nie.. jangan la nak merajuk ngan aku…”
senyap…masam mukanya…hmm..kan aku dah kata…

“hmm..Minah..nie aku ada bawak makanan kegemaran kau…mak yang sediakan…”
Diam….hishh geram tul aku kat dia nie…penat jer aku cakap…cam cakap ngan pagar lak..
“Ooo..Minah sayang…jangan la marah kat aku…kau nak ikut aku gi jejalan tak?..kang aku gi sorang baru tau…tidakpun aku gi umah Ecah ker…” aku sajer nak buat Minah cemburu..aku terus keluar dari umahnya…aku tunggu jap…tunggu anak dara tue bersiap la…nasib baik baru pukul 10 pagi…kalau kul 12 takder mendanya aku nak bawak kau gi makan Minahh!! Gi ngorat Ecah lagi bagus…

“Adoii…sakitla!!!” tiba-tiba Minah datang..sengaja die langgar tangan aku…protes lah tue..

Kami pun memulakan perjalanan..”jalan-jalan…cari makan..”

“Minah sini skit..Pak Hamid nak jalan tue..kau nie..apehal jauh sangat dari aku…kau marah aku Minah??” sememangnya aku tau Minah terasa…ahh lantak la..
“assalamualaikum Pak Hamid…”
“waalaikumsalam Mat..rajin kau bawak Aminah nie pegi jalan yea?”
“Hmm..biasa la Pak Hamid…ehehe..” aku sekadar tersengih..

Minah diam…jer dari tadi…
Tapi yang kesiannya..takder pulak Pak Hamid nie nak tegur Minah..kesian la Minah tue aku tengok..dah make-up punyer cun..tapikan..Minah nie kalau tak make-up pun takper.. dah memang putih gebu..mak kata..arwah bapa Minah…asal dari New Zealand..mm.. anak mat salleh…confirm cun…tapi..hati aku tak tersangkut..maklumla..kami kawan dari kecik..”no heart feeling” kata omputeh..keh keh keh…

kami pun terus jejalan…keliling kampung…cam biasa la..nak gi tasik kat sebelah padang..best tau kat situ…nyaman sangat..aku ngan Minah selalu lepak situ…Minah suka sangat la kat situ…macam tak tetau lak…ramai gak yang selalu datang situ..Dolah…Abu…Siti pun ada…dari kecik lagik aku suka bawak Minah datang sini…Minah suka sembang ngan Siti…Dolah dah ada awek..Abu?? Pendiam skit die tue..kadang-kadang aku lepak sengsorang jer..maklumla…

* * * * * * * * * * * *

Aku melihat jam ditangan..uishh dah pukul 11.30…

Aku pun ajak Minah balik..sajer aku nak lalu kat umah Ecah..waktu gini Ecah suka nyapu kat laman umah die…ehehe…ada can nak ngorat…jangan jeless yea Minah!!

Tapi..Minah cam tetau jer aku nak ngorat Ecah..die sajer jer jalan lambat-lambat..
Aku pun memulakan bebelan aku…

“Minah!! Jalan la cepat skit!! Aku nak cepat nie..kang Ecah dah siap nyapu..!”
alahaii si Minah nie..tak yah la kau nak buat catwalk plak kat sini!! Buruk benar nampaknya…penat tau aku nak nunggu kau jalan!!”
aku terus tarik Minah…hishh jalan kalah mak datin..aku tau die kecik ati…alah…
yang pastinya..sejak tadi..dia tak bercakap ngan aku pun!!
“alamak..dah dekat umah Ecah la..segan lah pulakk!! Minah..kau jalan la dulu…aku segan la nak jalan ngan kau..nanti Ecah tanak layan aku!!” alahaii sekali lagi aku layan Minah camtu..siannn..die hanya mencebik…tapi apakan daya aku..nak pujuk?? Ahh tak makan saman!! Kang pepenat aku pujuk…dia..buat dunguuuu jer!!!

“mm..er..a..aa..ass..assalamualaikum Ecah…” fuhh…sejak bila lak aku gagap nie!! memalukan diri sendiri jer!!
“waalaikumsalam Abg Mat!! Bawak Aminah gi jejalan yea?” tersenyum…ahai..manis nyer senyumanmu…
“a’ah..Ecah..mm..ehehe..” aku tersengih..dah tak tau nak buat menda…

aku mengerling ke arah Minah…ternyata Minah diburu ke’jeles’an di tahap maksimum..
cepat jer si Minah nie jalan…marah la tue…biasa la..jejaka hensem cam aku nie…mesti la sesuai ngan awek cun…tak gitu.. Minah?? Tapi..Minah pun cun…sayangnya..aku takder ati kat die…mm…

* * * * * * * * * * * *
Ari berganti ari…bulan berganti bulan..tahun berganti tahun…Minah pun dah kawin… maklumla…dah jadi anak dara sunti…tapi..bukannya ngan aku…aku berkeras tanak kawin ngan die…mak ngan ayah tak halang..tambahan lak..Minah pun ada calon sendiri..tau tak?? Rupa-rupanya..dalam diam-diam…dia bercouple ngan Abu yang aku kata pendiam tue..ceyh pandai gak Abu mengayat kan?? Tak sangka lak aku… tapi..seingat aku..masa aku bawak Minah gi tasik tue…ada gak sekali dua die bersembang ngan Abu…oo…ade hubungan rupenye…ehehe…tapi..takperlah…Minah ngan Abu dah pun slamat diijabkabul..dah 2 tahun lebih pun…anak sulung Minah dah umo 1 tahun lebih..Sephia namanya…aku yang bagi…alah Abu tue..bukannye tau sangat bab nak bagi nama anak nie..
Aku jer blum yang blum kawin…tapi…minggu depan aku dah suruh mak aku gi minang Aisyah!! Yahhoo..aku akan berkahwin tak lama lagi!! Sebenarnya dah 2 tahun aku menyulam cinta ngan Ecah..lepas Minah kawin…bukan sebab kecewa..tapi..sebabnya aku nak tengok kawan baik aku tu kawin dulu…biassaa laaa aku kan..sahabat yang terbaik…ehehe…bukan bangga diri..tapi..riak skit jer..

* * * * * * * * * * * *

Ari yang ditunggu-tunggu…
2 ari lagi..aku akan berkawin ngan Ecah!! Ehehe..sok.. Ecah akan menjadi isteri aku yang sah…saper yang tak bahgia bila cinta yang dibina dapat bertahan hingga ke jinjang pelamin..kan?kan?

Tapi..satu yang aku tak sanggup terima ialah…hari bersejarah aku…akan menjadi hari yang sedih bagi aku…apakan daya aku…aku tak dapat melawan kehendak ayah dan mak..

Petang nie..aku terpaksa pegi jumpa Abu dan Minah..aku perlu bagitau mereka berdua segalanya…rahsia mak dan ayah…biarlah aku yang bagitau kat Minah..hilang skit rasa bersalah aku padanya…

Sesampai di rumah Minah…aku nampak Minah tengah makan-makan ngan Abu…aku lihat mereka berdua begitu gembira…begitu bahgia…tak sanggup untuk aku bagitau dia perkara penting ini…bagaimana dengan Pe’ah anak kepada Minah dan Abu??

Aku kuatkan semangat…aku perlu bagitau die…

“Abu…Minah…hai…hepi nampak??” aku terpaksa buat-buat ceria…mereka hanya memandangku…bagaikan sedang mentafsir apa di fikiranku..

“mmm..Minah…Abu…aku..ada menda nak bagitau kau berdua…” Minah dan Abu hanya diam membisu…mungkinkah mereka sudah tahu?

“Minah…sebenarnya…aku nak mintak maaf banyak-banyak kat kau ngan Abu…bukan niat aku…tapi..ini semuanya rancangan ayah dan mak…tapi..apakan daya aku…”
Minah dan Abu membisu lagi…mungkin tak paham apa yang inginku katakan….

“Minah…kau pun tahu kan…mak dah ayah..dah jaga kau sejak mak kau takder lagi..jadi.. aku mintak sangat..hanya kau dan Abu yang dapat tolong kami….oklah Minah aku bagitau perkara yang sebenarnya…mm…kau pun tau kan…lusa…aku akan berkawin ngan Aisyah…jadi…ayah dan mak…cadangkan..agar kau dan Abu akan….akan…”
ishh..naper lah susah sangat niee??? Tak sampai ati aku nak bagitau perkara sebenar…takut-takut Minah dan Abu terluka…

“gini la Minah..aku terpaksa bagitau kau gakk!! Aku tak sampai ati gak mak ngan ayah nak buat camni kat kau..tapi…okla..sebenarnya Minah..Abu…mak ngan ayah…ada bagitau aku smalam…mereka cakap…terpaksa korbankan..kau ngan Abu untuk buat kenduri kawin aku…aku minta maap bebanyak sebab tak dapat tolong kau berdua… tapi..aku janji ngan kau…anak kau si Pe’ah tue akan tetap aku jaga sehingga ke akhir hayat aku…aku akan jaga die..cam aku jaga kau dulu…”

Aku dah tak dapat tahan lagi apabila aku nampak air mata Minah bergelinang…sayunya aku rasa di saat ini…maapkan aku Minah…maapkan aku Abu!!!

Sesungguhnya aku tak dapat menghalang semua ini…kau pun tahu kan Minah?? Abu??
Semua pun tahu…mak…ayah…Aisyah…Pak Hamid…seluruh kampung pun tahu…yang kau nie Minah hanyalah seekor……LEMBU!!!


1 Response to “Cerita Antara minah ngan Ecah”


  1. April 5, 2008 at 5:31 pm

    nagis gue baca citer nih …huuuuuhuuuuuwaaaaaaaaa !!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 221,466 visit

…..

Yang Melawat MYly

web tracker
April 2008
M T W T F S S
« Mar   May »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

sapa tu


%d bloggers like this: