16
Nov
08

Kemunting

pokok-kemunting-13        POKOK KEMUNTING             

      

pokok-kemunting-22

BUAH KEMUNTING

          pokok-kemunting-32

 ISI BUAH KEMUNTING

Kemunting

 

Nama Tempatan: Kemunting
Nama Saintifik: Rhodomyrtus tomentosa (Ait.) Hassk.
Nama Lain: Dunduok (kadazan dusun),Gangrenzi( cina),Downy rose myrtle, downy myrtle, hill gooseberry, hill guava,Isenberg bush, myrte-groseille, rose myrtle
Famili: Myrtacea
Lokasi dijumpai: Tumbuhan liar
Asal:  
 

keterangan:

Merupakan tumbuhan yang biasa tumbuh sebagai semak samun di Hawaii dan Malaysia kemunting juga menjadi tumbuhan yang biasa menguasai kawasan lapang dan terbiar di Thailand. Ia merupakan tumbuhan renek yang boleh mencapai ketinggian hingga 2 meter.Batangnya yang muda mempunyai bulu-bulu pendek yang halus dan padat.Daunnya tersusun secara bertentangan, berbentuk ringkas dan berbentuk bujur.Permukaan daun berkilat dengan warna hijau gelap manakala bahagian bawah daunnya mempunyai bulu-bulu halur dan berwarna hijau pudar.Bunganya berwarna merah jambu, dengan lima kelopak. Ia mempunyai banyak stamen dengan 5 filamen berwarnamerah jambu dan saiznya berukuran (garis rentas) 2.5 cm.Satu atau lebih bunga tersusun pada tangkai bunga.Buahnya kecil (beri) dengan ukuran garis rentas lebih kurang 1.3 cm, berwarna ungu gelap dengan isi yang manis dan berbau harum.Kemunting hidup subur dikawasan yang tanahnya mempunyai kelembapan yang tinggi terutamanya berhampiran dengan paya atau sungai. Namun ia juga boleh beradaptasi dengan pelbagai jenis tanah seperti tanah pasir dan tanah yang agak masin.Di Malaysia dan Thailand kemunting biasa dijumpai hidup dikawasan tanah pasir dan juga kawasan yang berpaya.

kegunaan:

Di Malaysia, masyarakat kadazan dusun merebus akar kemunting untuk menjadikan air rebusannya sebagai penawar untuk muntah berdarah.Air rebusan ini (lebih kurang 150 ml)diminum tiga kali sehari selama tiga hari. Buahnya yang manis boleh digunakan untuk membuat pai dan juga jem. Di kawasan selatan Thailand buah kemunting yang masak ranum dan manis rasanya dimakan bersama santan yang dicampur dengan sedikit garam.


2 Responses to “Kemunting”


  1. 1 Gen
    September 10, 2009 at 1:48 am

    Kalau melihat buah kemunting, aku teringat dulu waktu masih kecil di bangka selatan atau toboali sering sekali makan buah ini. Karena pada waktu itu banyak sekali tumbuh liar pohon ini di kebun lada ayah saya. Terutama sekali buah kemunting yang sudah masak agak kehitaman2an rasa enak sekali. Kejadian itu terjadi antara tahun 1965-1975 yang mana tanaman ini sangat banyak kita jumpai dan telah menjadi buah primadona bagi anak2 karena diambil secara gratis. Saya tidak pernah menjumpai buah ini dijual bebas di pasar2.Kapan ya saya dapat menjumpai buah ini lagi ?

  2. 2 intan
    October 15, 2012 at 1:33 am

    dulu, dlm tahun 1984, masa saya sekeluarga berpindah ke pahang, saya kerap dapat makan buah kemunting yang tumbuh liar di kawasan berhampiran rumah. rasanya sedap dan manis. sekarang saya tak pernah jumpa lagi buah ni…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 221,446 visit

…..

Yang Melawat MYly

web tracker
November 2008
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

sapa tu


%d bloggers like this: